magyar hrvatska
2024. április 23.
« Vissza 2014-es Horvát Nemzetiségi Választás és Regisztráció

 2014-es Horvát Nemzetiségi Választás és Regisztráció

Közelednek az őszi nemzetiségi választások.

A nemzetiségi önkormányzati választásokon az vehet részt, aki regisztráltatta magát a nemzetiségi jegyzékbe. A bejelentkezés 10 évre szól.

A regisztrációt követően szavazhat a nemzetiségi önkormányzati, illetve helyi önkormányzati választásokon is. A nemzetiségi szavazás külön választókörben, a kerületi választási bizottság által kijelölt helyen, vagy helyeken történik. 

A helyi nemzetiségi önkormányzat létszáma max. 4 fő. Ehhez min. 100 regisztrált nemzetiségi választó szükséges. Nemzetiségi önkormányzati jelöltet bejegyzett egyesület ajánlhat.

Ahhoz, hogy valaki nemzetiségi önkormányzati képviselő jelölt lehessen ajánlásra lesz szükség, jelöltenként az adott nemzetiségként regisztráltak 5 %-a (de minimum öt fő). Ajánlást csak kerületi lakos adhat. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen vegyünk részt a választáson. Ennek feltétele a regisztráció.

Regisztrációval kapcsolatos tudnivalók:

- aki már regisztrált, a helyi választásokkal kapcsolatosan nem kell újra regisztrálnia,

- ha még nem regisztrált, kérjük, töltse ki a regisztrációs űrlapot (amennyiben idősebb családtag, ismerős, rokon, internettel nem rendelkező személy regisztrálna, kérjük segítsen az adatlap kitöltésében és a regisztrálásban)

- csak az szavazhat ősszel a horvát nemzetiségi választásokon, aki a regisztrációs űrlap kitöltése során horvát nemzetiségűnek vallja magát. Kérjük, figyelmesen olvassa el a Kitöltési útmutatót.

Regisztrálhat

-          online módon a Nemzeti Választási Iroda www.valasztas.hu, illetve az ügyfélkapu www.magyarorszag.hu honlapon.

-          Postai úton a formanyomtatvány kitöltésével

A sikeres regisztráláshoz segítséget kérhet :

Ispánovity Éva

1089 Budapest, Bíró L. utca 24. Munkanapon 9-15 óráig

06/70/459-3229

ispanovity.eva@upcmail.hu

Németh Istvánné

 

06/70/459-3227

 

Gyurity István

 

06/30/954-8399

gyurity@gmail.com

Gohér Krisztina

 

06/30/332-8244

kristina.ghr@gmail.com

Merkovits István

 

06/70/250-2346

stipan.merkovic@gmail.com

 

Regisztrációjának elfogadásáról, avagy elutasításáról, a benyújtást követően írásban kap értesítést a választási irodától.

Felhívjuk figyelmét, hogy az októberi települési horvát nemzetiségi választásokon Ön akkor szavazhat, ha eredményesen regisztrált.